De beste versie van jezelf

Het nieuwe jaar is inmiddels begonnen, volgens de gregoriaanse jaartelling. Met de islamitische jaartelling is het jaar 1443 halverwege en naderen we de ramadan. Met deze twee jaartellingen in gedachten is het een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken. Vooral met de bewogen afgelopen twee jaar in het achterhoofd. Daarom heb ik ook weer nieuwe plannen voor 2022, want hoewel reflecteren goed is, het leven gaat door; we plannen, we streven, we dromen. En Allah (swt) is de beste planner.

De laatste tijd denk ik meer en meer over wat het betekent om goed voor mezelf te zorgen. Als het erop aankomt, zet ik mijzelf onderaan neer. Het afgelopen jaar heb ik gezien wat voor een impact dat heeft; op mijn bedrijf, op mijn kinderen, maar ook op mijzelf. Ik kan niet voor mijn gezin zorgen als ik niet eerst voor mezelf zorg. 

Het eren van jezelf gaat verder dan een “self care” routine, waar je vaker over hoort en leest. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf in de watten te leggen, te wandelen, te genieten van een kopje koffie of thee. Je hebt deze momenten nodig om je weer te kunnen opladen. Het eren van jezelf gaat dieper. Het is mentaal, fysiek en spiritueel. Daarom heb ik een aantal persoonlijke doelen opgesteld, die ik in mijn leven wil implementeren. Deze thema’s wil ik met jou delen, zodat jij ook deze reis kan aangaan. 

Zet jezelf op de eerste plek

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zelf heb ik hier veel moeite mee, want het liefst wil ik iedereen helpen. Maar je eigen behoeftes boven die van anderen zetten, zal een verschil maken. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals “nee” zeggen in het belang van je mentale gezondheid. We denken graag dat we alles kunnen doen, maar de realiteit is dat we dit niet kunnen. Het vragen om hulp en het leren “nee” zeggen, zijn krachtige hulpmiddelen als je deze correct gebruikt, en met respect. 

Als je de neiging hebt om toch te helpen (wanneer er om hulp wordt gevraagd), maar je je tijd of diensten niet kunt aanbieden, maar wel in staat bent om financieel te helpen, doe dat dan. De sleutel is om jezelf toe te staan ​​”nee” te zeggen wanneer het je beter voor jou is. Het doet niets af aan je toewijding. 

Jezelf op de eerste plaats zetten, betekent ook prioriteit geven aan je eigen welzijn boven anderen, vooral degenen die geen prioriteit aan jou geven. Dit kan soms onmogelijk lijken, vooral als je voor je familie zorgt. Maar voor mezelf zorgen is iets waar ik actief mee bezig ben, want ik ben ook belangrijk.

Hoe beginnen we? Laten we eens kijken naar de relaties in ons leven; vriendschappen, familierelaties met onze ouders, broers en zussen en uitgebreide familie. We hebben ook collega's en kennissen. Soms is het de moeite waard om te kijken naar de personen, die een negatieve invloed hebben op jouw geestelijke gezondheid en die je relatie onder druk zetten. 

Relaties zijn tweerichtingsverkeer, en herhaalde patronen van verwaarlozing, gebrek aan respect en minachting aan één kant is een teken dat ze misschien niet zo belangrijk voor je zouden moeten zijn. We moeten beslissingen nemen op basis van waar we ons bevinden als het gaat om onze mentale gezondheid. Ons lichaam, onze gezondheid, onze geest en ons welzijn – in al zijn vormen – zijn een amanah van Allah (swt) waar we verantwoordelijk voor zijn en waarover we zullen worden gevraagd.

Het is onze plicht om dat vertrouwen hoog te houden en voor onszelf te zorgen om onze belangrijkste plicht te kunnen vervullen, namelijk het aanbidden van Allah (swt). Het is niet gemakkelijk om jezelf voorrang te geven als je altijd voor iedereen voor je zorgt. Geloof me, ik weet het. Ik houd ervan om alles te geven aan degenen van wie ik houd. Maar er komt een punt waarop je alles geeft en niets meer voor jezelf vindt…

Ken je eigenwaarde en respect

Het herkennen van je eigenwaarde en respect is een andere belangrijke manier om jezelf te eren. Vaak meten we onze eigenwaarde door factoren, zoals prestaties, sociale status, de hoeveelheid vrienden of zelfs de hoeveelheid “likes” of “volgers” we hebben op social media.

In werkelijkheid komt eigenwaarde en respect van binnenuit en is het niet beperkt tot deze sociale factoren. Het blij zijn met wie je bent als persoon, het herkennen van je recht om gerespecteerd te worden en de waarde die je bijdraagt aan de samenleving, zijn essentiële componenten naar een relatie met jezelf en anderen. 

Het vergroten van je zelfinzicht is een goede manier om je eigenwaarde te kennen en jezelf te respecteren zonder dat de mensen om je heen dat respect negeren. Te vaak zijn we onze eigen ergste critici. Geloof dat je bekwaam en waardig ben, terwijl je de negatieve gedachten en twijfels die op je pad komen negeert.

Wees zelfverzekerd in wie je bent, wat je gelooft en waardeert, en kom op voor je eigen rechten. Bepaal voor jezelf wat je in je leven toelaat en wat je niet tolereert.

Als moslims is onze religie onze manier van leven en een richtlijn voor onze moralen. Laat dat het pad voor je effenen als je nadenkt over dingen in je dagelijks leven die al dan niet in lijn zijn met onze islamitische leerstellingen. Dit kan zo simpel zijn als het opschonen van je Instagram feed en het filteren van die accounts die verspilling zijn, terwijl je de accounts behoudt die betekenis en waarde voor je hebben. Wat we zien heeft een directe invloed op de manier waarop we denken en voelen. Sociale media hebben het ons te gemakkelijk gemaakt om ons minder te voelen, alleen op basis van een perfect samengestelde foto, aantal volgers, likes en mate van betrokkenheid. Als je merkt dat je te veel in die wereld wordt ondergedompeld, overweeg dan om die wereld volledig uit te schakelen en je opnieuw te verbinden met de realiteit om je heen. Of haal op zijn minst de apps een tijdje van je telefoon.

Blijf trouw aan jezelf

De laatste tijd merk ik dat wanneer ik mijzelf in de spiegel aankijk dat ik niet meer goed weet wat mijn ware intentie achter een daad is. Doordat mijn intentie is vertroebeld, raak ik langzaam mijn essentie kwijt. Voor wie en wat doe ik een specifieke daad? Doe ik iets om bevestiging van een ander te krijgen? Of wil ik dat God tevreden is met mij, en ik met hem? 

Wanneer we opgroeien, groeien onze verantwoordelijkheden en rollen in het leven ook. Deze dingen helpen ons om betere individuen te worden, maar kunnen ook een tol eisen op onze ware zelf als we niet goed voor onszelf zorgen. 

Vaak verliezen wij onszelf in onze rollen als moeders en verzorgers. Recentelijk heb ik ontdekt dat het voor mij helend werkt om terug te kijken. Wat vond ik leuk om te doen, voordat ik deze rollen op mij nam? Wat vond ik leuk aan mezelf? Wat waren mijn dromen en ambities? Wat is mijn doel hier en wat voedt mijn ziel om verbonden te blijven met Allah (swt)?

Neem de tijd om je te verdiepen in jezelf. Dit gaat je helpen om weer verbinding te maken met wie je bent. We denken niet vaak aan dat we goed voor onszelf moeten zorgen; aardig zijn voor onszelf, van jezelf houden, verbinden met jezelf. Net zoals bij het hebben van andere relaties moet je deze onderhouden, om ze gaande te houden. Ook wij moeten de relatie met onszelf onderhouden. Daarnaast is het belangrijk om een goed karakter te ontwikkelen. Als ons iets vervelends overkomt, moeten we als goede moslims het juiste voorbeeld laten zien, zoals niet onaardig terug zijn, maar juist het tegenovergestelde doen. Zelf ben ik hier dagelijks mee bezig. En ik zeg niet dat het gemakkelijk is, want dat is het zeker niet. Echter, het is wel de moeite waard om de relatie met onszelf en de ander te onderhouden. 

Investeer in jezelf door bijv. het ontdekken van nieuwe hobby’s of door oude interesses weer op te pakken. Vind nieuwe manieren om opnieuw te verbinden met Allah (swt). Houd een ochtend dhikr routine, sluit je aan bij een groepje of volg een les. Onze relatie met onszelf en de mensen om ons heen kan niet groeien als onze relatie met Allah (swt) ontbreekt. 

Wees aardig, wees zachtaardig en zorg voor jezelf en voor je hart. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published