Reflecteren tijdens de Ramadan

De Ramadan, de gezegende maand van bezinning, is begonnen. Het is die tijd van het jaar waarin je naar binnen keert en de stem van jouw hart vindt. Het is dus de ideale tijd om te reflecteren, maar ook om doelen te stellen. Het maakt niet uit welke doelen je deze Ramadan wilt bereiken; het is belangrijk om je waarom en hoe te weten voordat je je bestemming bereikt.

Daarom heb ik een aantal gebieden omschreven waar je op kan reflecteren.

Spirituele ontwikkeling

Als eerste kun je je reflecteren op jouw spiritualiteit. Er zijn vijf pilaren van de Islam, die je ziel bijeen houden. 

 1. Tawheed – Wie is mijn Rabb en hoe kan ik mijn liefde voor Hem verdiepen?
 2. Salah – Waarom bid ik 5 keer per dag en hoe kan ik de kwaliteit van mijn gebeden verbeteren?
 3. Sawm –Hoe vast ik verder dan mijn maag en welke veranderingen brengt het in mij?
 4. Zakat – Hoe kan ik meer barakah in mijn rijkdom brengen en wat meer te geven dan de verplichte zakat?
 5. Hajj – Hoe kan ik geld sparen voor de hadj en wat verwacht ik van mijn reis naar Mekka?

Persoonlijke groei

De tweede week van de ramadan is waarschijnlijk de week waarin je het dieptepunt bereikt, omdat je je misschien uitgeput voelt van die imaan high (als het geen onderdeel was van je dagelijkse routine en je probeerde veel dingen in één keer toe te voegen). Dus is het tijd om je op jezelf te focussen, want als je het goed doet, is het ook het deel van ibaadah. Er zijn 4 muren die je lichaam bij elkaar houden:

 1. Zelfliefde  – stel jezelf de vragen:  Accepteer ik mezelf zoals Allah mij heeft gemaakt? Wat zijn de dingen die ik leuk vind aan mezelf?
 2. Zelfzorg – Verwacht ik dat anderen voor mij zorgen, terwijl ik mijn eigen basisbehoeften negeer? Hoe kan ik het volume van mijn innerlijke stem harder zetten, zodat ik kan horen waar zij naar verlangt en waarom?
 3. Zelfbewust –Wat zijn mijn sterke punten en hoe kan ik ze in mijn voordeel gebruiken? Wat zijn mijn zwakke punten en hoe kan ik deze omzetten in mijn sterke punten?
 4. Zelfmanagement – Hoeveel tijd besteed ik aan mijn lichamelijke gezondheid zodat deze tot het einde actief kan blijven? Hoeveel moeite doe ik voor mijn geestelijke gezondheid, zodat ik de beste versie van mezelf kan zijn?

Versterken van relaties

De derde week van Ramadan is waarschijnlijk wanneer je je in een flow raakt, omdat je je laatste tien gezegende dagen niet wilt verspillen. Maar je wilt ondersteuning van jouw dierbaren om je te helpen jouw doelen te bereiken. Er zijn 3 deuren naar je hart:

 1. Relatie met rolmodellen uit het verleden (van wie de liefde onze dien completeert - de liefde van rasool Allah zaagt) - Vraag jezelf af: Hoeveel van de sunnah (weg van de Profeet (saws)) zie ik in mezelf? Wat kan ik nog meer doen om zijn wegen te volgen en gaandeweg mijn liefde voor hem te verdiepen?
 2. Relatie met familie en verwanten – Heb ik voortdurend moeite om mijn banden te onderhouden? Wat kan ik achterlaten om meer tijd door te brengen met mijn dierbaren? (Omdat het toevoegen van iets meer in je leven altijd vraagt om iets anders af te trekken - of dat nu tijdverspilling of extra werk is). 
 3. Relatie met vrienden en vreemden – Voegen mijn vrienden waarde toe aan mijn leven (in termen van mijn spiritualiteit en geestelijke gezondheid)? Hoe kan ik negatieve invloeden in mijn leven (die mij alleen maar met negatieve vibes omringen) verwijderen?

Doelen en dromen

In de 4e week van de Ramadan zet je een tandje bij – niet alleen om het meeste uit de extra zegeningen te halen, maar ook om te streven naar continuïteit van deze passie na de ramadan. Er zijn 2 vensters naar de toekomst die je geest bij elkaar houden:

 1. Visie – Vraag jezelf af: wat is de focus en visie van mijn leven op dit moment? En dan weet je waarom! (Waarom heb je die visie en hoe zal het je dienen?)
 2. Actie - Hoe kan ik mijn visie tot leven brengen en wat zou het van mijn kant vereisen? (Hoe kan ik mezelf faciliteren om die doelen te bereiken).

Ik hoop dat deze vragen je een dieper inzicht in jezelf geven. Want hoe meer je jezelf kent, hoe beter je je kunt verbinden met je Heer. En hoe meer je nadenkt, hoe meer duidelijkheid je zult hebben op je pad naar spiritualiteit en verder in shaa Allah.

Moge Allah deze Ramadan voor jou tot een van reflectie en bewustwording maken.

Liefs,
Btisam

Leave a comment

All comments are moderated before being published