Positief zijn over jezelf

Soms wil ik helemaal niet positief zijn over mijzelf. Soms wil ik balen van wie ik ben en hoe ik eruitzie. Soms baal ik van de generatie, waarin ik leef. En soms heb ik ook geen zin meer om positief te zijn. Ik weet dat ik niet de enige ben en daarom is deze blog voor jou. 

Wij, mensen, zijn multidimensionaal. De kenmerken, die we kiezen te belichamen en de principes en acties, die we naleven maken ons tot wie we zijn. Maar ergens onderweg, vooral in de westerse samenleving, werd onze waarde gekoppeld aan onze productiviteit;  wat voor een baan we hebben en hoeveel we hebben bereikt. Voeg daar sociale media aan toe en we zijn "een trieste generatie met vrolijke foto's" geworden. Onze prestaties moeten publiekelijk gemaakt worden om ze te laten tellen. 

Dit eist een veel van onze eigenwaarde - vooral voor vrouwen, die ook moeten vechten tegen vrouwenhaat, seksisme en een hele reeks andere problemen (zoals racisme, classicisme, enz.), afhankelijk van hoeveel kruispunten je identiteit heeft. Als gevolg hiervan – wij vrouwen – zien we niet altijd onze kracht, schoonheid, potentieel of evolutie. We concentreren ons vaak te veel op onze onzekerheden in plaats van op onze sterke punten, waarbij we ons niet bewust zijn van de negatieve impact die dit heeft op onze geestelijke gezondheid. We lijden aan het imposter-syndroom. We hebben problemen met het lichaamsbeeld en we denken dat we niet genoeg zijn.

Maar de waarheid is dat jij goed genoeg bent! Allah (swt) heeft jou gemaakt, jou. Er is geen validatie meer nodig, behalve de validatie die van Allah (swt) komt.

Laat me duidelijk zijn - ik heb het niet over oppervlakkige eigenliefde. Ik heb het over de eigenliefde die je terug leidt naar Allah (swt). Het betekent van onszelf houden omdat Hij ons heeft geschapen. Het betekent Hem dankbaarheid tonen voor de sterke punten en vaardigheden, die Hij ons heeft geschonken door ze te erkennen en ze te gebruiken, zoals ze bedoeld zijn. Het betekent dat we onze persoonlijkheid niet afzwakken en onze lichten niet dimmen, want dat betekent dat we ontkennen wat Hij wil dat we doen. Het belemmert onze groei, zowel spiritueel, emotioneel als praktisch.

Eigenliefde betekent ook erkennen waar er mogelijkheden zijn voor verbetering en het volgen van de leiding van Allah (swt) om onszelf te verbeteren in overeenstemming met Zijn boodschap. Houd genoeg van jezelf om te weten dat je genoeg bent. Je bent hier met een doel geplaatst. Jij bent waardevol. Onthoud dat. 

Ook ik heb soms een reminder nodig om mijn negatieve cyclus te doorbreken en in mijn kracht te gaan staan, daarom wil ik je vragen om te delen hoe jij jezelf in de spiegel ziet en wat jij dan denkt. In het geval van het negatieve, hoe probeer je dit om te buigen? Welke positieve affirmaties gebruik jij? En waar heeft Allah (swt) jou mee gezegend wat je kan gebruiken voor het goede? 

Deel jouw verhaal met ons. We horen graag jouw eerlijke en positieve verhaal!

Leave a comment

All comments are moderated before being published