Zo leer je van jezelf houden

Vandaag wil ik je een vraag stellen, een vraag waar je misschien over na moet denken of misschien het antwoord al wel weet: ‘Houd jij van jezelf?’

Er is geen goed en slecht antwoord. Maar vaak is het antwoord: 'Nee.' Met een negatieve redenering. Jij en ik zijn zoveel meer waard! We zijn namelijk dienaars van Degene die ons heeft gecreëerd. 

Van jezelf houden is lastig. Met name door de beelden die je op social media en in de media ziet. Je kunt niet volledig van jezelf houden wanneer er altijd een definitie van perfectie is, die niet aansluit bij jou. Het is een constant gevecht.

Ik omarm mijzelf inmiddels meer dan ik ooit deed. Ik zie dat ik er mag zijn. En dat mag jij ook. Daarom wil ik je een aantal tips meegeven, zodat jij ook van jezelf gaat houden.

Tip 1: Focus je op jezelf

Zet jezelf eens op nummer één en niet onderaan de lijst. Van jezelf houden is namelijk de basis. Daarna kun je pas aan de slag met de ontwikkeling van andere relaties. Als jij niet van jezelf houdt, hoe moet iemand anders dan van je houden? Het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met jezelf is moeilijk, maar wel cruciaal. Je zit namelijk levenslang aan jezelf vast.

Tip 2: Kijk eens in de spiegel

Dit is het moment, dit is jouw moment. Ga voor de spiegel staan en kijk naar wie je ziet. Zie wie daar staat. Je bent zoveel meer dan je lichamelijke verschijning. Probeer de manier van denken die je toepast op anderen, ook op jezelf te richten. Bedank je lichaam voor het dienen, accepteer de gebreken en accepteer de liefde. 

Tip 3: Vervang kritiek over jezelf met een positieve opmerking

Stop met het kritiek uiten op jezelf over elk klein detail. Ik weet hoe dat is, maar het kost heel veel energie en zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal blijft. Focus daarom op de goede dingen in je leven, je positieve eigenschappen en de uiterlijke kenmerken waar je wel blij mee bent.

Tip 4: Onthoud dat je uniek bent

Je moet de balans in je leven niet bouwen op de mening van anderen. En ook niet op wat de anderen doen. Je moet zelfcompassie hebben. Dit is omgaan met jezelf zonder jezelf te hard te oordelen of te straffen elke keer dat iemand het beter doet dan jij. 

Er zal altijd iemand zijn die het beter doet dan jij en er zal altijd iemand zijn die dat niet is. In termen van dunya, zie de mensen die minder hebben dan jij en in termen van deen en aakhirah, zie de mensen boven je. 

Hetgeen wat echt belangrijk is hoe je jezelf ziet. Je hoeft echt niet alles aan jezelf mooi of leuk te vinden. Maar laat dat niet jouw geluk beïnvloeden. Vind ik alles aan mezelf leuk? Nee. Zie ik in de spiegel dingen die me niet bevallen, natuurlijk. Er zijn belangrijker dingen dan alleen je uiterlijk. Dat klinkt misschien gek, omdat ik hijabs verkoop, maar het gaat veel meer om je innerlijk, je intenties en wat je doet.

We zijn allemaal uniek, met unieke gaves en jouw gebreken in de ogen van de norm, is wat jou verheft boven de rest. Oefen dus om jezelf te accepteren wie je bent. Stop de vergelijking met anderen en laat je juist inspireren door wat anderen doen. Wees je eigen held. Wees je meest oprechte, originele en onbeschaamde zelf.

Tip 5: Probeer de mening van anderen langs je te laten gaan

Soms heb je mensen in je leven, die je laten voelen alsof je niets waard bent. Soms doen ze het onbewust. Zeggen ze dingen die jij je aantrekt, omdat je je zo onzeker voelt. Maar soms doen ze het ook bewust.

Het is belangrijk om je niet te laten leiden door de mening van anderen, maar ook dat je nog steeds de moed hebt om te kijken of er waarheid in zit. Zelfliefde is niet arrogant. Zelfliefde is slechts aardig zijn voor jezelf.

Tip 6: Voel je niet schuldig

Zelfliefde wordt nog steeds gezien als een taboo, als iets egoïstisch, als iets niet-religieus. Waarschijnlijk als we andere woorden zouden gebruiken zoals, zelfcompassie, zelfvriendelijkheid en zelfrespect dan zou het meer geaccepteerd worden.

Er is geen schuld in het houden van jezelf, zolang het binnen de grenzen van de Islam is. Je zult in shaa Allah langzaam en gestaag je loslatende spieren kunnen opbouwen, omdat zelfcompassie veel effectiever is in het veranderen van gedrag dan jezelf proberen te motiveren met schaamte en zelfkritiek. Het houdt in dat je jezelf met dezelfde vriendelijkheid, bezorgdheid en steun behandelt als je aan een goede vriend zou geven.

Als een moeder is dit ook belangrijk. Want grotendeels van de tijd vergeet je jezelf. Zowel emotioneel als fysiek. Je zet anderen boven jezelf neer. Iedereen is een prioriteit, behalve jezelf. Dus verwen jezelf eens! Neem eens tijd voor jezelf. Je hoeft hiervoor niet eens je huis uit. Neem een lekker douche of bad, zet eens een gezichtsmasker op of relax eens lekker op de bank. Zet jezelf eens naar voren.

Van jezelf houden of voor jezelf zorgen, is geen narcisme. Het betekent zorgen voor de amaanah die Allah je heeft gegeven. Je lichaam laat je nooit met rust. Toch ben je schuldig aan alle manieren waarop je het verlaat. Jij bent de amaanah van Allah. Zorg dus voor je ziel, maar zorg ook voor de container waarin deze ziel zich bevindt.


Wat is voor jou de manier geweest waardoor je weer van jezelf ging houden?

Heb je nog vragen? Stuur een bericht naar hello@petitsam.com. We helpen je graag! Leave a comment

All comments are moderated before being published