Vertrouwen in jezelf als moeder


Als moeder wil je het goed doen, en het beste voor je kind. Ook ik wil dat voor mijn twee kinderen. Maar het moederschap is niet altijd gemakkelijk, want het brengt veel onzekerheid met zich mee.

'Doe ik het wel goed?', 'Ben ik wel een goede moeder?', 'Wat zullen anderen wel niet van mij denken?', 'Wat denken mijn kinderen?' etc. Dit is een greep van vragen die in mijn hoofd rond dwarrelen. Herkenbaar?

Hoe krijg je dan weer vertrouwen in jezelf als moeder?

TIP 1: Accepteer jezelf voor wie je bent

Niemand is perfect en juist die imperfecties maken ons op onze eigen manier perfect. Jij bent goed genoeg, zoals je bent en laat niemand je anders wijsmaken. Als jezelf voelt dat je je aan een onvolkomenheid moet gaan werken, dan is dat meer dan prima. Maar doe het voor jezelf en niet voor iemand anders.

Met die gedachten in je hoofd kun je jezelf meer zien voor wie je bent en wat je sterke, en zwakke punten zijn, zodat je kunt kijken hoe je dit het beste kunt inzetten als moeder zijnde.

TIP 2: Je mag kwetsbaar zijn.

Het is heel gemakkelijk om te denken dat je altijd sterk moet zijn; voor je kinderen, voor je familie etc. Maar daar help je jezelf niet mee. Je onderdrukt dan je gevoelens en kan niet zijn wie je wilt zijn. Zelf heb ik hier ook moeite mee en heb ik geleerd dat ik toe mag staan om te voelen en dit te laten zien. Dit creëert een open en hechte band. Door je soms kwetsbaar op te stellen, maak je meer verbinding met de mensen om je heen.

TIP 3: Spreek uit waar je onzeker over bent.

Iedere moeder is onzeker, ook al laat deze dat niet merken. Want je wil liever niet onderdoen voor de ander. Toch is het beter om jezelf te laten zien, want je kunt wel doen alsof iets je niet bezighoudt, maar dan ben jij alleen en kan niemand begrip tonen of je helpen. Dus laat jezelf zien!

TIP 4: Fouten maken mag.

Ik maak het liefst geen fouten; ik wil alles goed doen, er voor iedereen zijn, netjes voor de dag komen. Maar ook ik ben niet perfect. Ik maak dagelijks fouten en soms heb ik het daar moeilijk mee, omdat ik het juist zo goed mogelijk wil doen. Maar ook dat moet ik leren accepteren en soms kun je er achteraf best om lachen. Leer vooral van je fouten!

TIP 5: Iedere dag is een nieuwe begin

Had je vandaag een off-day? Ging het allemaal niet zoals je wilde? Dan begin je morgen weer met een schone lei.

Heb jij nog een tip, waardoor je meer zelfvertrouwen kreeg in jezelf als moeder?


Liefs,

Btisam

Leave a comment

All comments are moderated before being published