Zelfverzekerder worden

 Ik spreek voor mezelf als ik zeg dat ik graag een zelfverzekerde moslimvrouw wil worden om mijn beste leven te leven voor Allah. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om altijd zelfverzekerd te zijn, want er zijn genoeg situaties die je aan het wankelen zetten. Maar het voornemen hebben en ons best doen, is al een belangrijke stap.

We leven in een wereld die een beeld schetst van wie vrouwen zouden moeten zijn. Dat beeld wordt langzaam losgeweekt. We mogen zijn wie we zijn en om zelfverzekerd te kunnen zijn, moet je dat in je achterhoofd houden. Niemand kan veranderen wie jij bent. En daarvoor moet je gaan staan.

Streef naar inspanning in plaats van perfectie

Iedere keer als je geobsedeerd begint te raken met perfect zijn, in welke situatie dan ook. Dan is de kunst om het woord perfect te vervangen door progressie. Vertel jezelf dat je hard gaat werken en dat je in de loop van de tijd het verbetert. Maak een belofte met jezelf dat je vooruitgang boekt met wat het ook is waar je geobsedeerd over raakt. Dat ene woord verandert namelijk een heleboel, want progressie vergt inspanning.

Perfect zijn is een onmogelijk streven, maar als jezelf belooft dat je je best doet om ‘beter’ te worden dan laat je zien dat je inspanning erin steekt. En dat is hetgeen wat Allah ziet.

Vergelijk je zelf NIET met anderen, maar vergelijk jezelf met wie je gisteren was

De constante vergelijking met anderen is gif voor je zelfvertrouwen. Op deze manier voed je jezelf redenen om jezelf te haten en om jaloers te zijn op anderen. Het moment dat de vergelijking je hoofd binnendringt, is het moment dat je je moet herinneren dat Allah iedereen anders heeft gemaakt. Hij heeft iedereen gezegend met een unieke vaardigheden, kwaliteiten en een uniek uiterlijk. Jij bent misschien goed in het ene, terwijl iemand anders weer goed is in het ander.

Als iedereen op elkaar had geleken dan zou er geen ruimte zijn voor verschillen, voor uniek zijn, voor speciaal zijn. Moet je voorstellen dat je bent, zoals iedereen en je niets hebt om jezelf te onderscheiden. Dat zou toch een enorm saaie wereld zijn? Dus omarm de verschillen en geniet ervan dat je uniek bent op je eigen gekke manier!

Herken en accepteer wat je aan jezelf kunt veranderen en wat niet

Wanneer je ergens onzeker over bent, kun je jezelf de volgende vraag stellen: kun je het veranderen? Als de dingen waar je onzeker over bent, niet veranderd kunnen worden, zoals je lengte, huidskleur, schoenmaat etc. schudt het van je af. Veeg het onder de mat, gooi het uit het raam. Probeer comfortabel te zijn met wie je bent en waarmee je gezegend bent.

Aan de andere kant, als je onzekerheid een variabele is zoals gewicht, een slechte gewoonte zoals nagelbijten of woedeaanvallen dan kun je eraan werken en de situatie verbeteren. Onderneem actie en verbeter deze punten als je ermee zit. Het begint allemaal met een diepere kijk op je onzekerheden en het identificeren ervan; kun je ze veranderen of niet? Als je dit niet kunt, accepteer dat en als je dit wel kan, verander het.

Verlies je zelf niet door het tevredenstellen van anderen

Wanneer je druk bezig bent om anderen tevreden te stellen, geef jij ze de macht over je zelfvertrouwen. Je geeft ze de kans om deze te manipuleren. Als je jezelf verliest, doordat je iemand anders tevreden probeert te stellen en deze persoon is dat allesbehalve dan blijf je gebroken achter. Omdat je geluk en je zelfvoldoening in dit scenario afhankelijk was van de tevredenheid van iemand anders.

Stel je nu voor dat iemand dit onbedoeld op een regelmatige basis doet, dan wordt het zelfvertrouwen langzaam verbrokkeld in kleine stukjes, doordat de druk te veel wordt. Dus onthoud, het is niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen. En dat is meer dan oké. Waar je wel moeite in kunt steken, is om Allah tevreden te houden. Want wanneer je dat doet, betekent dat vaak dat de mensen om je heen blij zijn met jou. En als ze dat niet zijn, dan maakt dat niet uit.

Richt je tot Allah

Er is een mooie du’a die de behoefte om Allah te vragen om ons onszelf te verbeteren in ons geloof en ons karakter samenvat. Het is geen gemakkelijke taak, maar deze du’a geeft je kracht om zelfverzekerd te zijn.

Hij (Mozes) zei: "O Heer, verruim mijn borst. En maak mijn taak makkelijk voor mij. En verlos mij van het gebrek in mijn tong. Zodat zij mijn woorden zullen begrijpen. (Koran: hoofdstuk 20, regel 25 t/m 28).

Deel met ons hoe jij je zelfvertrouwen een boost geeft!

 

Leave a comment

All comments are moderated before being published