HAJJ 2019
 
Ik voel me vereerd en dankbaar dat ik dit jaar de Hajj samen met mijn familie hebben mogen doen. Ik moet zeggen dat ik het lastig vind om de juiste woorden te vinden die deze ervaring te beschrijven. De spiritualiteit en intensiteit van de liefde, innerlijke rust en emoties zijn niet in woorden uit te drukken. Toch waag ik een poging.
 
Lang van huis
Het was voor mij echt wennen om 21 dagen weg te blijven. Deze reis was de meest impactvolle reis die ik ooit in mijn leven heb mogen meemaken. Tijdens deze dagen heb ik het gevoel gehad dat ik heel dicht bij Allah was en dat voelt heel speciaal. Het was niet de meest makkelijkste maar verreweg de meest verrijkende reis die ik gemaakt heb.
 
Lessons learned @Minan
Het tentenkamp was druk, broeierig en confronterend. Ik werd geconfronteerd om de aandacht bij mezelf te houden en me te focussen op wat ik belangrijk vind. Met name hier stond zelfreflectie en het goede blijven inzien voorop. De uitdaging lag niet alleen in de situatie, die soms van mij vroeg om bijvoorbeeld de geuren van de omgeving of de beperking van faciliteiten te negeren, maar ook anderen mensen leken mij te testen. Tegen alle verwachtingen in heerste er op sommige plekken negativiteit. Me hiertoe laten verleiden was makkelijk, maar inzien dat Allah ons middels de hitte, de vermoeidheid en de onrust iedereen uitdaagde, gaf rust.
 
Lessons learned @Arafat
Dit was voor mij de dag waar de Hajj omdraait. Deze dag heeft het, tegen alle verwachtingen in, ontzettende hard geregend en gebliksemd. Alle voorgaande jaren was dit niet aan de orde, maar dit jaar bleek de uitzondering. De regen leek een antwoord op de talloze gebeden en de ontroering was niet meer tegen te houden. De regen op mijn gezicht maakte mijn tranen onzichtbaar, maar waste het gevoel niet weg. Hier heb ik volledig overgave en mildheid gekend. Ik heb mijn hart compleet uitgestort aan Allah! Het einde van de dag voelde ik me bescheiden en voldaan. Het slapen op de grond in Muzdalifa, waar ik in eerste instantie tegenop keek, was geen uitdaging meer voor me.
 
Lessons learned @Eid al Adha
De dag is begonnen en geëindigd ik inmiddels gewend was. Warm, bezweet en intensief. Het mooiste was de voldoening na het gooien van de 7 steentjes. Geduld was nodig om de stenen te verzamelen, door de drukte te wurmen en te genieten. De laatste 2 dagen hebben we in Minan gespendeerd en in totaal 42 steentjes verzameld en gegooid. De mooie zonsondergang tijdens het gooien was erg adembenemend.
 
Einde van de reis
De reis was veel meer dan ik hierboven heb kunnen beschrijven, maar een ding is zeker. Het was een reis van mijn leven die ik al mijn zusters en broeders gun. Heb je vragen of wil je meer weten, kan je me altijd contacteren. Ik kan je met name helpen met praktische tips en delen hoe ik de reis heb aangepakt.
 
HAJJ 2019, deel 2
 
Hier zie je ons tijdens de dag van het Offerfeest, vlak na het gooien van 7 stenen in Jamarat. Het was een van de heetste dagen die we hier hebben ervaren. De spray met automatische ventilator was een zeer welkome verademing. Daarnaast bood onze Petit Sam Khumoor zeker comfort. Helaas was niks echt volkomen opgewassen tegen de hitte van Saoedi-Arabië.
 
We zijn deze reis vooral voor het praktische en comfortabele gegaan. Ze waren ideaal voor de weersomstandigheden (bizar warm; soms wel 45 graden). Ze hebben het ons vooral erg gemakkelijk gemaakt. Ze zorgden ervoor dat ik geen gedoe had met het dragen, geen karwei had met de speltjes en de hitte enigszins draagbaar maakte.
 
Mijn reisgenoten aan die ook Petit Sam producten droegen vertelden dat ze heel blij zijn de kwaliteit en design. Op de foto zie je ons met de Khumoor Elegant en rechts de Khimaar Skin.
 
Liefs Btisam